Wykonanie
Składniki(na 1 porcję)- 5 łyżek
płatków owsianych (ok. 50 g),- szklanka
mleka (ok. 250 ml),- łyżka
maku (ok. 10g),-
pomarańcza (ok. 300g).Sposób przygotowania1.
Płatki owsiane zalewamy
mlekiem.2. Całość podgrzewamy ok. 2-3 min (nie gotujemy!).3. Do owsianki dodajemy
mak.4. Owsiankę dekorujemy
pomarańczą.
Owsianka jest bogata w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z
płatków owsianych), który
daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,- witaminę C (pochodzącą z
pomarańczy), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran,- wapń (pochodzący z
mleka i
maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 610 gEnergia: 490 , 3 kcal
Białko: 19,2 gTłuszcze: 13 , 5 gWęglowodany: 83 , 4 gBłonnik pokarmowy : 11 , 3 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza