Wykonanie
To tzw. "nocny"
chleb, bo czas wyrastania ciasta trwa 8 godzin.
Chleb jest dość ciężki, o zwartej strukturze, inny od tych, które dotychczas piekłam, z charakterystycznym kwaskowo-gorzkawym posmakiem. Dzięki długiemu czasowi wyrastania(może wyrastać przez noc), a krótkiemu pieczeniu
daje nam szansę cieszenia się świeżym
chlebem na śniadanie. Ja swój zaczyn wstawiłam rano, chciałam
mieć kontrolę nad tym, co dzieje się z
ciastem, czy wyrasta. Po 8 godzinach
chleb wyrósł dokładnie do brzegów foremki i powędrował do piekarnika. Zapraszam :)


40 dkg
mąki pszennej chlebowej30 dkg
mąki pszennej razowej35 dkg
kefiru250 ml
wody1 płaska łyżeczka
drożdży suszonych (nie wymagają aktywacji)1,5 łyżeczki
soli - ja używam mało
soli więc można ilość zwiększyć do 2,5 łyżeczek, tak, jak podaje źródło

Wszystkie składniki zaczynając od mąk, poprzez pozostałe suche na mokrych skończywszy wkładam do miski i wyrabiam ciasto.Foremkę keksową o dł.30cm wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto.Foremkę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 8 godzin do wyrośnięcia - ciasto wyrastało w ciągu dnia na blacie kuchennym.Po upływie 8 godzin ciasto wyrosło dokładnie do brzegów foremki.Po tym czasie piekarnik nagrzewam do 200 stopni i wkłądam
chleb na 25 - 30 min, aż upiecze się do tego stopnia, że postukany będzie wydawał głuchy odgłos.Wyjmuję razem z papierem z foremki i pozostawiam na kratce to zupełnego ostygnięcia. Smacznego!!!