Wykonanie

Składniki:- 200 g aktywnego zakwasu żytniego,- 550 g
mąki pszennej chlebowej,- 50 g
mąki pszennej razowej,- 1 łyżeczka słodu (dodałam jęczmienny lekko palony),- 1 łyżka
soli,- 300 g letniej
wody,- można dodać odrobinę (0,25 – 0,5 łyżeczki)
suszonych drożdży i ok. 2 łyżek mielonego bądź lekko rozkiśniętego
kminkuWszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść elastyczne ciasto. (Ja używam automatu do
chleba: program na ciasto rosnące, tzn.: 5 min zagniatanie- 5 min odpoczynku- 10 min zagniatanie ).Ciasto zostawić do wyrośnięcia, aż znacznie powiększy swoja objętość (moje wyrastało ok. 3 h).Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść nadając mu odpowiedni kształt. Bochenek umieścić w koszyku do wyrastania
chleba wyłożonym ścierką i wysypanym obficie
mąką (zamiast koszyka można użyć miski).
Chleb zostawiłam ponownie do wyrośnięcia na ok. 3 h (część tego czasu bochenek spędził w piekarniku z włączoną żarówką).

Piekarnik z kamieniem nagrzałam do temp. 230 stopni (w oryginalnym przepisie temp. 260 stopni, ale według mnie to stanowczo za dużo). Na dnie umieściłam blachę z 1 szk. gorącej
wody.
Chleb wyrzuciłam na kamień i nacięłam go 3- krotnie(lekko opadł, ale później szybko się podniósł). Piekłam 40 min. W połowie pieczenia temperaturę zmniejszyłam do 200 stopni.

Tak wygladłą po wyjęciu.

Smacznego