Wykonanie
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski. Kopytka należą do tych najszybszych i najłatwiejszych do zrobienia. Są również doskonałym sposobem na zagospodarowanie
ziemniaków, które zostały z obiadu. Kopytka można podawać na wiele sposobów. Wspaniale smakują okraszone
cebulką, polane sosem mięsnym lub
grzybowym. Moja propozycja na dzisiaj, to kopytka z
sosem pieczarkowym .

Składniki:1 kg ugotowanych i ostudzonych
ziemniaków2 szklanki
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajka1/2 płaskiej łyżeczki
solimąka pszenna do posypania blatuWykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przeciskamy przez praskę lub dokładnie dusimy ubijakiem do
ziemniaków.
Ziemniaki możemy ubić jeszcze ciepłe.Do ostudzonych
ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie, ale krótko zagniatamy.Blat posypujemy dość mocno
mąką pszenną i wykładamy na niego masę ziemniaczaną.Z masy formujemy cienkie wałki, które spłaszczamy dłonią, a następnie kroimy na kluseczki o grubości około 1 cm.Tak przygotowane kopytka wrzucamy na gotującą się, osoloną
wodę. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotujemy 3 minuty. Nie dłużej, ponieważ kopytka mogą się rozpaść. Kopytka wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i podajemy z ulubionymi sosami.Moja propozycja na dzisiaj to kopytka z
sosem pieczarkowym :)Smacznego :)