ßßß Cookit - przepis na Kopytka

Kopytka

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski. Kopytka należą do tych najszybszych i najłatwiejszych do zrobienia. Są również doskonałym sposobem na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Kopytka można podawać na wiele sposobów. Wspaniale smakują okraszone cebulką, polane sosem mięsnym lub grzybowym. Moja propozycja na dzisiaj, to kopytka z sosem pieczarkowym .
Składniki:
1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 płaskiej łyżeczki soli
mąka pszenna do posypania blatu
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przeciskamy przez praskę lub dokładnie dusimy ubijakiem do ziemniaków. Ziemniaki możemy ubić jeszcze ciepłe.
Do ostudzonych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie, ale krótko zagniatamy.
Blat posypujemy dość mocno mąką pszenną i wykładamy na niego masę ziemniaczaną.
Z masy formujemy cienkie wałki, które spłaszczamy dłonią, a następnie kroimy na kluseczki o grubości około 1 cm.
Tak przygotowane kopytka wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotujemy 3 minuty. Nie dłużej, ponieważ kopytka mogą się rozpaść. Kopytka wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i podajemy z ulubionymi sosami.
Moja propozycja na dzisiaj to kopytka z sosem pieczarkowym :)
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/01/kopytka.html