Wykonanie
            Kopytka można zrobić tradycyjnie..robiąc wałeczki z ciasta , a 
potem je pokroić w kawałki..ale można użyć kopytkomanii ..fajny sprzęt..kopytka wychodzą idealnie równe..i można pokroić w dowolnej wielkości kawałki, używając specjalnej maty z podziałką..Kopytkomania służyć może nie tylko do kopytek..posiada ona trzy rodzaje wymiennych końcówek.

1 kg ugotowanych w mundurkach 
ziemniaków1 łyżka 
mąki ziemniaczanejokoło 3 szkl. 
mąki pszennej1 
jajkosólUgotować 
ziemniaki i przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Umieścić ciasto w pojemniku [ kopytkomanii] z zamontowaną końcówką.Docisnąć ciasto .Ciasto wtedy zacznie "wychodzić" na dole pojemnika przesuwając matę.Pokroić w dowolne kawałki. Gotować w osolonej wodzie.



