Wykonanie
Prościej już być nie może ! Ale prosto - nie oznacza nudno. Spaghetti aglio,
olio e peperoncino należy do tych dań z
makaronu, którego przygotowanie trwa dosłownie tyle, ile czasu zajmuje ugotowanie
makaronu :) Idealna opcja dla osób, które chcą przygotować coś efektownego w krótkim czasie. Zdecydowanie jest to propozycja dla osób, które lubią ostre potrawy. Oczywiście można regulować jego ostrość dodając więcej lub mniej papryczek, lecz osobiście uważam, że akurat w przypadku tego dania warto pozwolić sobie na nieco więcej ... ognia :)Składniki:250 g
makaronu spaghetti100 ml
oliwy8 ząbków
czosnku3
papryczki pepperoni (czerwona, żółta, zielona)
natka pietruszkisólPrzygotowanie:
Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie w rondelku podgrzewamy 100 ml
oliwy. Papryczki siekamy, zostawiając trochę pestek. Im więcej pestek zostawimy, tym bardziej ostre będzie nasze danie - więc ich ilość zależy od nas i naszej wrażliwości na ostre jedzenie:). Ząbki
czosnku obieramy, i również siekamy. Po chwili dodajemy je do papryczek. Wszystko przesmażamy parę minut. Na sam koniec dosalamy do smaku.
Makaron odcedzamy i natychmiast dodajemy go do
oliwy. Na koniec posypujemy poszatkowaną
natką pietruszki i podajemy na talerze !Smacznego ! :)