Wykonanie
Zdrowy koktajl z samego rana i to właśnie dzisiaj? Ależ tak!
Będę przekorna bo dzisiaj Tłusty czwartek czyli święto pączków i innych słodkości a ja wyskakuję z zielonym, zdrowym koktajlem. Ale to wcale nie znaczy, że nie
będę jadła dzisiaj pączków! Wręcz przeciwnie, teraz coś lekkiego a
potem później poświętuję bo przecież w ten dzień chociaż jednego pączka trzeba zjeść, na szczęście.O kalerosse już Wam
pisałam . To smaczne warzywo, które polubiłam. Jeśli gdzieś na nie natraficie to spróbujcie koniecznie.
Póki go nie ma na rynku możecie zastąpić je
jarmużem bo te dwa warzywa są do siebie bardzo podobne pod różnymi względami.
czas przygotowania: kilka minutskładniki na 2 porcje:2-3
owoce kiwi1 duża garść kalerosse200 ml zimnej
wody1 łyżeczka
oleju lnianego1/2-1 łyżeczka
miodu naturalnego
Kiwi i kalerosse umyłam, osuszyłam dokładnie.
Owoce cieniutko obrałam, pokroiłam. Z kalerosse odcięłam głąbik. Oba składniki wrzuciłam do pojemnika blendera. Dolałam
wodę i
olej, zmiksowałam na gładki, gęsty
napój. Doprawiłam do smaku odrobiną
miodu, ponownie zmiksowałam.Podałam do wypicia zaraz po przygotowaniu.Słodzenie nie jest konieczne, ale moje
kiwi było dość kwaśne więc dodałam
miód dla przełamania smaku.