Wykonanie
Wesoły
śledzik w zalewie octowej Tobie i rybie wyjdzie na zdrowie.

Składniki (na cztery porcje):1 kostka naturalnego twardego
tofu (180, 200g)1 i 1/2 szklanki
wody4 łyżki
octu2 łyżki
soli1
cebula (czerwona ładniej wygląda)3
liście laurowe1 łyżka ziaren
kolorowego pieprzu2 ziarna
ziela angielskiego1 ziarno jałowca4-5 łyżek
glonów wakame lub 4-5 całych
glonówWykonanie:Do garnka z ciepłą
wodą dodajemy
ocet,
sól i
glony. Podgrzewamy, aż
sól się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.W czasie gdy zalewa stygnie, kroimy
cebulę w piórka, a
tofu w plastry grubości ok 1 cm.Na dnie słoika układamy ok. 1/3
cebuli, wrzucamy dwa
liście laurowe, pół łyżki ziaren
pieprzu, jedno ziarenko
ziela angielskiego, rozgniecione ziarenko jałowca, oraz połowę pokrojonego
tofu.Na to układamy drugą część
cebuli i ostatni
liść laurowy. Następnie dodajemy resztę
tofu, całość zasypujemy
cebulą wraz z pozostałym
pieprzem i
zielem angielskim.Wszystko zalewamy ostudzoną marynatą.Słoik szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie potrawa jest gotowa.Smacznego.

Przepis znaleziony w którymś numerze Slowly Veggie.