ßßß
Składniki (na cztery porcje):1 kostka naturalnego twardego tofu (180, 200g)1 i 1/2 szklanki wody4 łyżki octu2 łyżki soli1 cebula (czerwona ładniej wygląda)3 liście laurowe1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu2 ziarna ziela angielskiego1 ziarno jałowca4-5 łyżek glonów wakame lub 4-5 całych glonówWykonanie:Do garnka z ciepłą wodą dodajemy ocet, sól i glony. Podgrzewamy, aż sól się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.W czasie gdy zalewa stygnie, kroimy cebulę w piórka, a tofu w plastry grubości ok 1 cm.Na dnie słoika układamy ok. 1/3 cebuli, wrzucamy dwa liście laurowe, pół łyżki ziaren pieprzu, jedno ziarenko ziela angielskiego, rozgniecione ziarenko jałowca, oraz połowę pokrojonego tofu.Na to układamy drugą część cebuli i ostatni liść laurowy. Następnie dodajemy resztę tofu, całość zasypujemy cebulą wraz z pozostałym pieprzem i zielem angielskim.Wszystko zalewamy ostudzoną marynatą.Słoik szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie potrawa jest gotowa.Smacznego.
Przepis znaleziony w którymś numerze Slowly Veggie.