ßßß
Składniki:- 3 szklanki mąki- 3/4 szklanki cukru brązowego (daje mniej, może być biały cukier)- 1 jajko- 250 gr masła, najlepsze roślinnePrzygotowanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Najlepiej jeśli masło jest w temperaturze pokojowej.Z podanej ilości wychodzą 2 porcje ciasta na spód i boki. Ja zazwyczaj resztę zamrażam albo robię korpusy do babeczek.Jeśli pieczemy np. szarlotkę wykładamy najpierw spód i nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, wyjmujemy i dorabiamy boki. Uzupełniamy wybranymi owocami. Jeśli daję jabłka, to kroje na drobną kostkę, doprawiam cukrem pudrem i cynamonem. Dawałam też maliny, ale ich niczym nie doprawiałam. Wrzucam do ciasta i przykrywamy kruszonką. Pieczony około 45 min, aż kruszonka się zrumieni.

Smacznego :)