Wykonanie
Najlepsza bo domowa esencja waniliowa, prosta w wykonaniu wystarczy tylko trochę cierpliwości by odstała swoje i możemy się cieszyć jej smakiem i aromatem. Zbliżają się święta więc można ją już powoli przygotować, gdyż powinna sobie leżakować około 6 tygodni. Ostatnio jest mało wpisów, ale wszystko przez awarię aparatu niestety nieopłacalna naprawa zmusiła mnie do zakupu nowego tak więc czekam na mojego nowego towarzysza. Więc mam nadzieję że wpisów pojawi się znacznie więcej, na razie korzystam ze zdjęć wykonanych już dłuższy czas temu.
Składniki :5-6
lasek wanilii z Madagaskaru250 ml
wódki czystejbuteleczka 300 mlOpis wykonania:Do wyparzonej buteleczki wkładamy nacięte w poprzek
laski wanilii. Zalewamy
wódką, zakręcamy i lekko potrząsamy. Buteleczkę przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu przez około 6 tygodni. Z czasem esencja nabierze pięknego
bursztynowego koloru. Po tym czasie cieszymy się domową esencją, którą dodaję bardzo często do mas, rogalików
waniliowych i innych pyszności.