Wykonanie
Domowy ekstrakt z
wanilii jest bardzo prosty w wykonaniu i obok
cukru waniliowego, powinien obowiązkowo znaleźć się w naszych kuchniach, gdyż swoim aromatem wzbogaci niejeden wypiek czy deser.Do przyrządzenia ekstraktu potrzebne są świeże
laski wanilii i
czysta wódka (niektórzy przygotowują ekstrakt na bazie innego
alkoholu, np.
rumu, ale zapach
alkoholu może finalnie przeważać nad aromatem
wanilii).Podobnie jak w przypadku domowego
cukru waniliowego, istnieje wiele proporcji składników na domowy ekstrakt z
wanilii. Z własnego doświadczenia wiem, że im więcej
lasek wanilii umieścimy w butelce z
alkoholem, tym mocniejszy aromat uzyskamy. Nie warto oszczędzać przy produkcji tego ekstraktu, gdyż ze zbyt małą ilością strąków, otrzymamy
alkohol waniliowy, a nie ekstrakt. W sklepach internetowych i na allegro można kupić dobrej jakości
laski wanilii już za 2-3zł za sztukę, więc nawet z większą ich ilością, nasz ekstrakt będzie kosztował mniej niż ten kupiony w sklepie.Ekstrakt
waniliowy, w przeciwieństwie do domowego
cukru waniliowego, wymaga czasu, aby był gotowy do użycia. Z każdym dniem nabiera mocy, zmienia barwę na coraz ciemniejszą, ale najwcześniej można go użyć po około miesiącu od przygotowania. Po dwóch miesiącach powinien być już dobrej jakości ekstraktem. Można go wtedy przecedzić i zlać do butelki, lub przez cały czas przechowywać razem z
laskami wanilii.
Składniki:450ml
czystej wódki14
lasek waniliiWykonanie:- ekstrakt można przygotować w dowolnej szczelnie zamykanej butelce, można go też przyrządzić w 500ml butelce po
wódce (jak ja), odlewając 50ml
alkoholu, żeby zrobić miejsce dla strąków
wanilii- świeże
laski wanilii rozciąć wzdłuż na pół, nie wyjmując ze środka ziarenek- tak przygotowane laski przekroić na mniejsze kawałki (zwłaszcza, jeśli przygotowujemy ekstrakt z mniejszej ilości w niższej butelce) lub w całości włożyć do butelki z
wódką- butelkę zakręcić, wstrząsnąć i schować do szafki kuchennej, ważne jest, aby ekstrakt był przechowywany w ciemnym miejscu- butelkę z
alkoholem należy pozostawić w szafce na co najmniej miesiąc, przez ten czas co kilka dni wstrząsać zawartością- ekstrakt jest gotowy do użycia po 1-2 miesiącach od przygotowania- do gotowego ekstraktu, dla jego wzmocnienia, możemy ciągle dodawać nowe
laski wanilii, również te puste, bez ziarenek, pozostałe po przygotowywaniu innych wypieków czy deserów- po jakimś czasie, jeśli zużyjemy większą część ekstraktu, możemy go uzupełnić o świeży
alkohol i pozostawić na jakiś czas, aż ponownie uzyskamy aromatyczny ekstrakt- do ciast i wypieków dodaje się zazwyczaj 1 łyżeczkę lub 1 łyżkę ekstraktu, w ciastach pieczonych
alkohol wyparuje, pozostawiając jedynie aromat
wanilii; do ciast i deserów bez pieczenia polecam dodawać domowy
cukier waniliowy lub ziarenka wyskrobane ze świeżej
laski wanilii