ßßß
Składniki:450ml czystej wódki14 lasek wanilii
Wykonanie:- ekstrakt można przygotować w dowolnej szczelnie zamykanej butelce, można go też przyrządzić w 500ml butelce po wódce (jak ja), odlewając 50ml alkoholu, żeby zrobić miejsce dla strąków wanilii- świeże laski wanilii rozciąć wzdłuż na pół, nie wyjmując ze środka ziarenek- tak przygotowane laski przekroić na mniejsze kawałki (zwłaszcza, jeśli przygotowujemy ekstrakt z mniejszej ilości w niższej butelce) lub w całości włożyć do butelki z wódką- butelkę zakręcić, wstrząsnąć i schować do szafki kuchennej, ważne jest, aby ekstrakt był przechowywany w ciemnym miejscu- butelkę z alkoholem należy pozostawić w szafce na co najmniej miesiąc, przez ten czas co kilka dni wstrząsać zawartością- ekstrakt jest gotowy do użycia po 1-2 miesiącach od przygotowania- do gotowego ekstraktu, dla jego wzmocnienia, możemy ciągle dodawać nowe laski wanilii, również te puste, bez ziarenek, pozostałe po przygotowywaniu innych wypieków czy deserów- po jakimś czasie, jeśli zużyjemy większą część ekstraktu, możemy go uzupełnić o świeży alkohol i pozostawić na jakiś czas, aż ponownie uzyskamy aromatyczny ekstrakt- do ciast i wypieków dodaje się zazwyczaj 1 łyżeczkę lub 1 łyżkę ekstraktu, w ciastach pieczonych alkohol wyparuje, pozostawiając jedynie aromat wanilii; do ciast i deserów bez pieczenia polecam dodawać domowy cukier waniliowy lub ziarenka wyskrobane ze świeżej laski wanilii