Wykonanie
Aromat i
cukier waniliowy to jeden z podstawowych składników naszych wypieków. Bardzo lubię zapach domowego, naturalnego
cukru i aromatu, jest po prostu cudowny.
SKŁADNIKI :250 ml
czystej wódki1 - 2 szklanki
cukru4
laski waniliiLaski wanilii przecinamy
ostrym nożykiem wzdłuż. Rozcięte dwie laski ( 4 części ) wkładamy do buteleczki z
wódką, możemy
doda ć więcej
wanilii ale tyle w zupełności wystarcza. Z czasem ekstrakt będzie nabierał coraz ciemniejszej barwy. Czasami trzeba czeka ć około 4 tygodni ale dopiero po tym czasie aromat jest gotowy do użycia. Po zużyciu części aromatu można dola ć
wódki.Na bieżąco można też ekstrakt wzmocni ć dokładając nowe
laski wanilii.Do
cukru dodajemy wydrążone nasionka z dwóch
lasek wanilii, dokładnie rozcieramy je w cukrze, Dokładamy również wydrążone
laski wanilii, zamykamy
cukier w słoiczku, po kilku dniach lub nawet na drugi dzień
cukier jest gotowy do użycia.Osobiście wolę
cukier waniliowy domowy, ma mocniejszy aromat niż olejek na
wódce, ale obydwa produkty są doskonałe. Polecam.