Wykonanie
Saj bread nazywany też markook (markouk) to rodzaj popularnego na Bliskim Wschodzie płaskiego, okrągłego
chleba pieczonego na czymś w rodzaju odwróconego do góry nogami woka zwanego "saj" Ja robiłam saj bread na zwykłej płaskiej patelni, nie zwija się wówczas tak ładnie, ale jest równie smaczny.Niestety nie wszystkie patelnie się do tego nadają. Dno patelni musi być idealnie płaskie, najlepiej bez jakichkolwiek wytłoczeń, no chyba, że chcecie
mieć wzorki na
chlebie :DSkładniki3 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki ciepłej
wody4 łyżki
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego1 łyżka
cukrupółtorej łyżeczka suchych
drożdży lub 12 gramów świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
soliopcjonalnie 1 łyżka stołowa
mleka w proszkuPrzygotowanieJeśli używamy świeżych
drożdży to najpierw trzeba przygotować zaczyn (tutaj przepis)Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk lub misy miksera, uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego, przykryć ściereczką i odłożyć na 1 - 2 godziny do wyrośnięcia.Na lekko podsypanej
mąką stolnicy rozwałkować każdą kulkę na okrągły cienki placek i smażyć na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron do czasu aż
chleb uzyska jasno brązowy kolor. Jeśli chcecie uzyskać idealnie okrągłe
chlebki to po rozwałkowaniu wystarczy odciąć nierówne krawędzie za pomocą np. miski o odpowiedniej średnicy.Podawać z wymieszanym z
oliwą zaatarem (tutaj przepis) lub zawinąć w chlebek ulubione dodatki. Najlepiej smakuje jeszcze gorący :)
