Wykonanie
Dzień dobry!Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami,
pora pomyśleć jak pięknie udekorować wielkanocny stół. Zapewne obowiązkowym elementem u każdego z nas są świeże kwiaty, bazie i
rzeżucha. Co powiecie na pewne urozmaicenie? Naturalne, pięknie i świeże, wiosenne dekoracje, które możecie przygotować samodzielnie.
Pierwszą moją propozycją jest przygotowanie miseczek-doniczek z gęsich jaj.Co będzie nam potrzebne?
gęsie jaja (w
Krakowie do kupienia na przykład na Placu Imbramowskim)urządzenie typu Dremelwatamechołówek z gumkąmałe, świeże kwiaty
Jajko dokładnie oczyszczamy, następnie rysujemy na nim owal, który później odetniemy dremelkiem.
Jajko po przecięciu ma przypominać miseczkę.
Gęsie jajo spokojnie można ciąć kiedy jest pełne, błona która znajduje się w środku jest bardzo gruba i jeśli będziecie powoli i delikatnie ciąć, to nic się z nim nie stanie. Kiedy skorupka jest już nacięta staramy się zdjąć odcięty fragment nad szklanką, tak aby
białko i
żółtko do niej wpadło. Później możecie z niego przygotować pyszną, kremową jajecznicę.Gotowe
jajko dokładnie myjemy i ściągamy z jego środka błonę. Jeśli brzegi są nierówne można je delikatnie wyszlifować, jednak można je również zastawić dekoracją. Gumką usuwamy obrys ołówka.Na spód
jajka nakładamy watę, którą mocno nasączamy
wodą, następnie układamy na niej mech i kwiaty. Mogą to być hiacynty, szafirki, stokrotki - wszelkie małe kwiaty, które uda się Wam znaleźć. Łodyżki kwiatów powinny być na tyle długie, aby dotykały waty - inaczej dekoracja nie będzie trwała i wytrzyma tylko kilka godzin.
W taki sam sposób można również przygotować
rzeżuchę - do
jajka wkładamy watę, wysypujemy nasionka i często nawadniamy. W ciągu kilku dni wyrośnie Wam piękna kępka.
Rzeżucha z ostatnich zdjęć została wysiana w niedzielę późnym wieczorem, więc spokojnie do Wielkanocy jeszcze Wam wyrośnie :-).
Drugim, nieco prostszym sposobem na przygotowanie naturalnej, wielkanocnej dekoracji jest wykonanie doniczek z
jajek kurzych. Węższą część
jajka rozbijamy łyżeczką od góry, na samym czubku i delikatnie usuwamy skorupkę, zawartość wylewamy do szklanki, a skorupkę dokładnie płuczemy. Odłamujemy skorupkę, tak aby zostało nam pół wydmuszki. Na spód nakładamy odrobinę waty, wysiewamy nasionka i nawadniamy. Wszystkie przygotowane w ten sposób
jajka wkładamy do wytłaczanki na
jajka lub do porcelanowego stojaka.
W taki sam sposób można posiać owies czy też w wydmuszkach umieścić niewielkie rośliny razem z
cebulkami - tulipany, żonkile, szafirki.Jak podobają się Wam takie dekoracje? Ja szczerze mówiąc jestem zauroczona! Są delikatne, naturalne i bardzo wiosenne. Mam nadzieję, że i na Waszych wielkanocnych stołach zagoszczą podobne :-).