Wykonanie
Czy jest nadzieja, że będziemy coraz częściej i coraz bardziej zwracać uwagę na to, co jemy? W dobie sproszkowanej i konserwowanej żywności obserwujemy jednostajność i zubożenie jakości przemysłu spożywczego. Producenci masowi prześcigają się w wymyślaniu żywności z najintensywniejszym smakiem i jak najdłuższą datą przydatności do spożycia. Widać konsumenci generują na to spore zapotrzebowanie.Na szczęście pojawia się coraz więcej akcji, które mają na celu przybliżenie, jak ważną jest jakość tego, co spożywamy.Nie kupuj 3! to akcja, która odsłania prawdę o warunkach życia kur hodowlanych. Obok ekologicznych wartości akcja dąży do uświadomienia, jaki wpływ mają te warunki na jakość
jajek, które są w nich pozyskiwane. Obserwując kryteria, jakimi kierują się konsumenci podczas zakupu jaj – „w cenie” są przede wszystkim
jajka duże. I niewielu zastanawia się, co te
jajka – poza
żółtkiem,
białkiem i cholesterolem – zawierają. A jeszcze mniej, w jakich warunkach żyją nioski.Szczęśliwa
kura - ekologiczne
jajkoSmak i zdrowie są końcem łańcucha jajotwórczego, na biegunie początkowym którego jest
kura. Jeśli żyje ona w warunkach najblizszych naturalnym mamy gwarancję, że
jajka, które zniesie będą zdrowe, smaczne i nie obciążone hormonami, antybiotykami i ubocznymi substancjami postresowymi.W Polsce hodowana jest, jako matka ekologicznych jaj, głównie
kura zielononóżka kuropatwiana. Żyje ona jak za czasów swojej prababki, z możliwością przebywania na świeżym powietrzu, grzebiąc w ziemi, biegając i rozprostowując skrzydła. Żywiona jest wyłącznie karmą ekologiczną, potwierdzoną ekologicznymi certyfikatami. Nie ma
mowy o antybiotykach i hormonach. Taki żywot nie obciąża stresem jaj przez nią znoszonych, a co za tym idzie nie obciąża nim naszego zdrowia.
Klucz do świadomościZwróćmy uwagę na oznaczenia jaj. Każde
jajko posiada pieczęć z kodem o konfiguracji X-YY-ZZZZZZZZ, przy czym:X - oznacza sposób chowu kurYY -
kraj pochodzenia jaj (np. PL)ZZZZZZZZ - weterynaryjny numer identyfikacyjny producenta.Nas interesuje tutaj X. Jeżeli na
jajku jako pierwsze widnieje:0 – oznacza to, że
jajko pochodzi ze wspomnianego powyżej chowu ekologicznego .1 -
jajko z chowu wolnowybiegowego –
kury żyją w kurnikach, w których mają grzędy i gniazda, w których składają
jaja. W ciągu dnia zapewniony mają dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu i karmione są karmą mieszaną.2 - chów ściółkowy –
kury zamknięte są w kurnikach, mogą jednak w miarę swobodnie się w nich poruszać (9 ptaków na metr kwadratowy), kurniki wysłane są piaskiem lub trocinową ściółką.3 - klatkowy – najgorszy z możliwych .
Kury zamknięte są w klatkach umieszczonych w kurnikach jedna na drugiej, w ilości 8 kur na pół metra kwadratowego. Karmienie i oczyszczanie jest zautomatyzowane.
Kury otrzymują antybiotyki i hormony dla utrzymania „zdrowia” i dużej płodności. Ich
jajka są więc pośrednimi dostawcami tych składników do naszego organizmu.Nie akceptuję - nie kupujęW roku 2009 rozpoczęła się w Polsce, wzorem
krajów UE – akcja, mająca na celu uświadomienie i przekonanie konsumentów o szkodliwości, w szerokim tego słowa znaczeniu jaj z numerami 3. W części
krajów UE zminimalizowano sprzedaż jaj z chowu klatkowego. Wszystko za sprawą konsumentów, jeżeli towar nie znajduje zainteresowania – ogranicza się jego produkcję. W Polsce ekologiczne i wolnowybiegowe
jaja są coraz łatwiej dostępne – i to nie tylko w dużych sklepach. Od nas zależy, które wybierzemy, co wraz z nimi dostarczymy do naszego organizmu i czy przyczynimy się do ograniczenia, a później likwidacji klatkowego chowu kur.A Wy, jakie macie
jajka w lodówce?
,