Wykonanie
Ostatnio z koleżanką piekłyśmy kokosanki.Szybkie, pachnące dla mnie trochę Princessą, na białkach.Przepis ze strony Domowe Wypieki
Robiłam jakieś fotki telefonem, ale wiecie jak to jest z jakością..Z racji, że w końcu nie wysłała mi jakiejś ładnej fotki dla Was na zachętę upiekłam swoje ;)Składniki: (na jakieś 23 sztuki)200g
wiórków kokosowych50g
masła2
białka120g
cukruMasło roztopić w garnku. Dodać
wiórki kokosowe i wymieszać. W czasie gdy masa będzie stygnąć
białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo
cukier. Ubite
białka wmieszać delikatnie łyżką do masy kokosowej. Wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy. Ja mam już taki nawyk, że zawsze przyklepuję trochę
ciastka z góry, ale lepiej jest ścisnąć lekko kokosanki po bokach żeby nadal miały poszarpaną powierzchnię na górze, która fajnie się przypieka. Ładniej wtedy wyglądają. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C. Uważajcie żeby nie przypaliły się od dołu!