Znałam już śledzie z marchewką, ale nie w takiej wersji. W tej mi znanej marchewka dodawana jest do śledzi i cebuli a całość zalana olejem. W tej wersji oleju jest bardzo mało a zarówno podsmażoną cebulkę jak i marchewkę można ze smakiem zjeść razem ze śledzikami. :-)400g śledzi w oleju6 dużych marchewek3 cebulepieprzolejszczypior do dekoracji1. Ze śledzi odlewamy olej, moczymy w zimnej wodzie przez około 30 minut. Osuszamy je i kroimy na kawałki o szerokości około 1 cm.2. Marchewkę obieramy, kroimy wzdłuż i wszerz na pół, gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie. Studzimy i ścieramy na dużych oczkach tarki.3. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy marchewkę, doprawiamy do smaku pieprzem. Warzywa mieszamy ze śledziami, odstawiamy do lodówki na kilka godzin.