ßßß Cookit - przepis na Domowa mąka bezglutenowa z ziaren

Domowa mąka bezglutenowa z ziaren

nazwa

Wykonanie

Mieszanka powstała przy okazji robienia placuszków. Do ciasta dodałam zmielone nasiona, co ciekawie zmieniło smak placuszków. Postanowiłam więc zrobić większą ilość mąki z samych ziaren. Przechowuję ją w lodówce i w razie potrzeby, dodaję do różnych wypieków (przepisy niebawem).
Proporcje mieszanki możecie zmieniać według upodobań (na początek polecam mniej pestek dyni, bo mocno dominują smak i nie wszystkim to może odpowiadać).
Kolor i smak mieszanki będzie się różnił, w zależności od rodzaju i ilości poszczególnych nasion.
1/3 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki nasion siemienia lnianego
1/4 szklanki surowych pestek dyni
1/8 szklanki surowych ziaren sezamu
Ziarna i pestki zmieszaj.
Następnie miel pulsacyjnie, małymi partiami, w blenderze lub młynku do kawy.
Po zmieleniu, możesz przesiać na grubym sicie (ja tego nie robiłam), a pozostałe większe kawałki nasion ponownie zmielić.
Mieszankę przesyp do słoika, zakręć i przechowuj w lodówce.
Jeśli do zmielonych ziaren dosypiesz szklankę dowolnej mąki bezglutenowej lub mieszanki mąk, które lubisz - uzyskasz gotową bazę do wypieków bezglutenowych.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2016/04/domowa-maka-bezglutenowa-z-ziaren.html