Wykonanie

Mieszanka powstała przy okazji robienia placuszków. Do ciasta dodałam zmielone nasiona, co ciekawie zmieniło smak placuszków. Postanowiłam więc zrobić większą ilość
mąki z samych ziaren. Przechowuję ją w lodówce i w razie potrzeby, dodaję do różnych wypieków (przepisy niebawem).Proporcje mieszanki możecie zmieniać według upodobań (na początek polecam mniej pestek dyni, bo mocno dominują smak i nie wszystkim to może odpowiadać).Kolor i smak mieszanki będzie się różnił, w zależności od rodzaju i ilości poszczególnych nasion.1/3 szklanki pestek
słonecznika1/3 szklanki nasion
siemienia lnianego1/4 szklanki surowych pestek dyni1/8 szklanki surowych ziaren
sezamuZiarna i pestki zmieszaj.Następnie
miel pulsacyjnie, małymi partiami, w blenderze lub młynku do
kawy.Po zmieleniu, możesz przesiać na grubym sicie (ja tego nie robiłam), a pozostałe większe kawałki nasion ponownie zmielić.Mieszankę przesyp do słoika, zakręć i przechowuj w lodówce.Jeśli do zmielonych ziaren dosypiesz szklankę dowolnej
mąki bezglutenowej lub mieszanki mąk, które lubisz - uzyskasz gotową bazę do wypieków bezglutenowych.