Wykonanie

Przepis na słodką przekąskę w zdrowszej wersji - z dedykacją dla wszystkich, którzy kochają
słodycze ;). Już jedna sztuka zaspokoi apetyt na nie, ponieważ pralinki są baaardzo słodkie.Wygodne do zapakowania i zabrania ze sobą np. do pracy czy szkoły lub do podania na imprezie.1/2 szklanki
daktyli (można częściowo zamienić
rodzynkami)1/3 szklanki suszonej
morwy białej1/4 szklanki
nasion słonecznikaok. 1/3-1/2 szklanki
wiórków kokosowychDaktyle i
nasiona słonecznika namocz przez min. 2 godziny.Do robota kuchennego z ostrzem "S" wrzuć
morwę i lekko rozdrobnij.Dodaj odsączone
daktyle oraz
słonecznik. Zmiksuj (masa nie musi być idealnie gładka, mogą być widoczne małe kawałeczki).Do rozdrobnionej masy dodawaj stopniowo wiórki (masa powinna się dać łatwo formować).Palcami formuj kuleczki.Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo obtoczyć w
kakao lub wiórkach."
Morwa biała to
owoc drzewa liściastego, świeży wyglądem przypomina
jeżyny. Dojrzałe
owoce są słodkawe w smaku, zawierają dużo
cukrów (fruktozy i glukozy, sacharozy), flawonoidy, garbniki, taniny, a także związki mineralne: dużo żelaza i potasu, wapń, fosfor, magnez. To również bogate źródło witamin z grupy B, C i PP.To także doskonały naturalny lek (obniża stężenie cholesterolu i trójglicerydów we
krwi, blokuje rozkład węglowodanów, jest środkiem lekko przeczyszczającym, działa wykrztuśnie, itd.)
Owoce morwy są niskokaloryczne (w 100 g znajduje się ok. 67 kcal)."Osobiście najbardziej lubię podjadać same
suszone owoce morwy ;) - mają słodkawy, przyjemny smak (choć mój mąż nie dał się do niego przekonać).
Morwę białą można kupić np. w e-sklepie Badapak.pl (cena to 34,90 zł/kg).