Wykonanie

Klasyka w najlepszym wydaniu. Mazurek różany to najlepsze kruche ciasto,
konfitura z
płatków róży i
płatki różane. Prosto a zarazem wykwintnie. To jest jedna z tych rzeczy, której nie można się oprzeć :-).Składniki na ciasto kruche:175 g
mąki pszennej25 g
cukru pudru100 g
masła, schłodzonegopół łyżki kwaśnej
śmietany 18%1
żółtkoszczypta
soliPrzygotować formę owalną o wymiarach 27 x 19 , 3 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. Jeśli nie posiadacie takiej formy - na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyłożyć nim owalną foremkę lub tortownicę wraz z 1 cm rantem. Jeśli przygotowaliście wzorzec - należy wyciąć z ciasta kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić (na
białko - pędzelek maczamy w
białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Przed samym pieczeniem ciasto w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec około 15 - 18 minut w temperaturze 200ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Nadzienie różane:1 szklanka
konfitury z
płatków różysuszone
płatki róży (lub świeże, w sezonie) i dodatkowo do ozdoby suszone pączki różane (jadalne)3 łyżki
migdałów w słupkachWykonanieNa upieczony i wystudzony mazurek wyłożyć
konfiturę z
płatków róży. Oprószyć suszonymi
płatkami róży i pączkami różanymi. Gdzieniegdzie posypać
migdałami w słupkach./Pączki róży wykorzystuję do
herbaty, na mazurku pełnią rolę jedynie dekoracyjną/.Smacznego :-).
