Wykonanie
Pyszne
lody z czerwonej
pomarańczy. Delikatne, proste, bez
jajek. W najpiękniejszym pasteloworóżowym kolorze, który uzyskacie korzystając jedynie z tej odmiany
pomarańczy.
Lody oczywiście udadzą się także z innymi
pomarańczami - polecam Navel :-).Składniki na 1 litr
lodów:1,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z czerwonych (krwistych)
pomarańczy, około 7-8 sztuk2 szklanki
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonejpoł szklanki
cukru2 łyżki
likieru pomarańczowego lub
wódkiPół szklanki soku z czerwonej
pomarańczy przelać do małego garnuszka. Dodać
cukier i podgrzewać, mieszając, do momentu rozpuszczenia się
cukru. Zdjąć z palnika.Podgrzany sok z
cukrem wlać do większego naczynia, dodać resztę soku z
pomarańczy, kremówkę,
likier lub
wódkę. Wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki, do schłodzenia.Schłodzoną mieszankę
lodową przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować (końcówka miksera ubijająca), przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i by
lody był bardziej puszyste. Zamrozić.Smacznego :-).