ßßß Cookit - przepis na Lody z czerwonej pomarańczy

Lody z czerwonej pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Pyszne lody z czerwonej pomarańczy. Delikatne, proste, bez jajek. W najpiękniejszym pasteloworóżowym kolorze, który uzyskacie korzystając jedynie z tej odmiany pomarańczy. Lody oczywiście udadzą się także z innymi pomarańczami - polecam Navel :-).
Składniki na 1 litr lodów:
1,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z czerwonych (krwistych) pomarańczy, około 7-8 sztuk
2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
poł szklanki cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki
Pół szklanki soku z czerwonej pomarańczy przelać do małego garnuszka. Dodać cukier i podgrzewać, mieszając, do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika.
Podgrzany sok z cukrem wlać do większego naczynia, dodać resztę soku z pomarańczy, kremówkę, likier lub wódkę. Wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki, do schłodzenia.
Schłodzoną mieszankę lodową przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować (końcówka miksera ubijająca), przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by lody był bardziej puszyste. Zamrozić.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-z-czerwonej-pomaranczy