Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Marcin Szczepański

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia północnoamerykańska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)8 cienkich plasterków
bekonu8 kromek
żytniego chleba tostowego2 szklanki startego
ostrego sera cheddar8 cząstek
pomidora (bez nasionekosączonych z soku na papierowym ręczniku)4 łyżki
majonezuSmażone sandwicze z
bekonem i
pomidorami - sposób przygotowania: Wysmaż
bekon na średnim ogniu, aż będzie rumiany i chrupiący (ok. 6 minut). Podczas smażenia odwracaj od czasu do czasu. Skwarki przełóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Cztery kromki
chleba posyp
serem, na wierzchu ułóż po 2 cząstki
pomidora. Posyp
pieprzem, przykryj 2 plasterkami smażonego
bekonu. Posyp resztą
sera, przykryj pozostałymi kromkami. Wierzch sandwiczów posmaruj
majonezem. Rozgrzej dwie duże patelnie. Na każdej ułóż po 2 sandwicze, stroną z
majonezem do dołu. Sandwicze obciąż talerzykiem, smaż około 2 minut, aż spód się przyrumieni. Wierzch każdego sandwicza posmaruj resztą
majonezu, odwróć
majonezem do dołu, smaż kolejne 2 minuty. Przed podaniem przekrój po przekątnej na połowę.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu