ßßß Cookit - przepis na KREM MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ

KREM MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ

nazwa

Wykonanie

Ten krem zajmuje drugie miejsce wśród moich ulubionych i uważam go za godny polecenia. Jest bardzo plastyczny, a po schłodzeniu niezwykle trwały. Ponadto można przechowywać go w lodówce przez wiele dni do miesiąca. Dlaczego nie zajmuje pierwszego miejsca w moim rankingu? Przede wszystkim ze względu na smak. Krem ten bazuje na dużej ilości masła, przez co smak jego jest bardzo mdły, a ponadto krem jest okropnie tłusty. Dlatego te polecam użycie go głównie do dekorowania tortów niż do przekładania. Do przełożenia biszkoptu radzę użyć innego, np. KREMU NA MASCARPONE,który jest o wiele lżejszy i przyjemniejszy w smaku.
składniki (ok. 500 g):
3 białka
200 g cukru
300 g miękkiego masła
dowolny barwnik spożywczy
2-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Białka wbić do miski. Całość umieścić nad parą wodną i mieszać lekko rózgą. Kiedy białka zaczną cię ocieplać dodać cukier i nadal mieszać rózgą, aż cukier dobrze się rozpuści (sprawdzać między palcami). Jeśli białka będą zbyt ciepłe odstawić do przestudzenia. Następnie masę z białek przelać do misy miksera, dodać ekstrakt waniliowy oraz barwnik i ubijać przez ok. 10 minut. Do ubitych na sztywno białek dodawać po kawałku miękkiego masła. Gotowym kremem pokryć wierzch oraz boki tortu. Całość wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę aby krem stężał.
Źródło:http://www.krainasosny.pl/p/krem-maslany-do-dekoracji.html