Wykonanie


Musli dr. Bitchera, zwane także "surówką piękności", nie bez powodu otrzymało swój przydomek. Wymyślił je ceniony szwajcarski naukowiec dr. Maximilian Bircher-Benner. Propagował on jedzenie naturlalne, wegetariańskie jedzenie. Swoimi teoriami zapoczątkował niemałą żywieniową rewolucję, a dzięki przepisowi na swoje słynne
musli trwale zapisał się na kartach historii, także tej kulinarnej. Podstawą
musli są nieugotowane
płatki owsiane, posiadające niższy indeks glikemiczny niż ich odpowiednio przetworzony odpowiednik. Dodając do tego
nabiał, a także
bakalie, można łatwo stworzyć bardzo smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie, które nie wymaga też rano więcej niż po prostu wymieszania razem wszystkich składników. Gorąco polecam nie tylko jako orzeźwiające śniadanie na lato, ale i jak najbardziej odpowiednią potrawę do kubka ciepłego
napoju nawet w zimowy poranek./1 porcja/

- 4 łyżki
płatków owsianych- 1 łyżka
płatków kukurydzianych- 1 łyżka błonnika owsianego- 1 łyżka preparowanej pszenicy- 1 łyżeczka wiórek
kokosowych- łyżka
owoców kandyzowanych: u mnie
papaja- 2
suszone figi- 1/3 szklanki
mleka- 1/3 szklanki
soku jabłkowego- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- kilka kropel
soku z cytryny- szczypta
cynamonuWieczorem mieszamy
płatki owsiane z
mlekiem,
sokiem jabłkowym i
cynamonem i chowamy miseczkę do lodówki. Rano dodajemy do mieszanki
jogurt naturalny i
sok z cytrny, mieszamy. Dodajemy
płatki kukurydziane, błonnik, pszenicę,
wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę
bakalie. Wedle upodobań, możemy dosłodzić naszą mieszankę, jednak dzięki soku jabłkowemu oraz
bakaliom ma ona, według mnie, wystarczająco słodki smak.