Wykonanie
            
Wychodzi na to, że mam refleks szachistki:-). Tę roladę upatrzyłam sobie już na początku lipca w Weekendowej 
Cukierni . Wiedzialam, że wcześniej czy później, będzie moja, ale nie przypuszczałam, że każe mi aż tak długo na siebie czekać. ;-) Zły los sprawiał, że wciąż było nam razem nie po drodze. Do wczoraj. A kiedy wreszcie wpadła w mojej ręce, najchętniej zostawiłabym ją całą wyłącznie dla siebie, bo.. jest po prostu PRZE-PYSZ-NA i WSPA-NIA-ŁA!!! Taką roladkę przygotuję na pewno jeszcze nie raz.PS. Małgosiu, dopiszesz spóźnialską do listy? :-)

źródło: Weekendowa 
CukierniaSkładniki:
owoce:250g 
borówki amerykańskiejrolada:6 
białek250g 
cukru1 łyżeczka 
octu1 łyżka skórki otartej z 
cytrynycukier puder do posypaniakrem:200g 
śmietany kremówki 30 lub 36%250g 
sera mascarpone6 łyżek 
cukru pudru1,5 łyżeczki skórki otartej z 
cytrynyWykonanie:rolada:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając 
cukier. Na końcu wsypujemy skórkę i wlewamy 
ocet. Mieszamy. Blachę o wym. 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia, który natłuszczamy lekko 
olejem. Masę 
białkową wykładamy równomiernie na papier, zostawiając z każdej strony wolne marginesy, gdyz 
beza urośnie nam podczas pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170C. Upieczoną 
bezę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Na blacie rozkladamy ściereczkę kuchenną, którą oprószamy 
cukrem pudrem. Wykładamy na nią blat 
bezowy, do góry nogami czyli papier do pieczenia znajdzie się teraz na wierzchu. Delikatnie usuwamy go. Na 
bezie rozprowadzamy krem i układamy 
owoce. Rolujemy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.krem:
Śmietankę ubijamy, w trakcie dodając 
cukier puder i otartą skórkę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy 
mascarpone i całość dokładnie mieszamy.

Życzę Wam Smacznego! :-)