ßßß
cheesecake baked oatmeal with dried cranberry, lemon curd and raspberry syrup
Coś wisiało w powietrzu już od wczorajszego popołudnia. Miałam ochotę spakować się i wyjechać na dzień lub dwa. Sobotnie korepetycje odwołane, słońce za oknem świeciło od samego rana. Może to był znak?Nie, nie będę bawić się w proroków. Może po prostu zacznę się pakować i udawać, że się zastanawiam. Wstałam tak wcześnie tylko po to, by za chwilę wsiąść do autobusu i pojechać w góry. Wspominałam ostatnio coś o Szklarskiej Porębie, tak? W takim razie wszystko jasne. Autobus za półtorej godziny.Dziś zamierzam być na szlaku.Przed wyjazdem coś dobrego. Dodam tylko, że owsianka nie opadła, a po prostu ja nieopatrznie zapomniałam wmieszać białko, kiedy był na to czas. Żeby ratować owsiankę, po prostu wmieszałam je, kiedy masa była już w kokilce. Stąd ślady na obrzeżach. Mam nadzieję, że mimo to nie traci ona aż tak wiele na wyglądzie, bo jest naprawdę dobra. Trochę jak owsiany sernik? O ile istnieje coś takiego, poniekąd./1 porcja/- 40g płatków owsianych- 100g twarożku 3-krotnie mielonego- 1/2 szklanki mleka- 1 białko- 1 łyżeczka cukru waniliowego- 2 łyżki suszonej żurawinyPłatki owsiane i cukier waniliowy wymieszać, zalać mlekiem i odstawić do nasiąknięcia płatków (ja zostawiłam je na całą noc). Dodać twarożek, żurawinę i dokładnie wymieszać, a następnie delikatnie zmieszać z ubitym na sztywną pianę białkiem. Zapiekać w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. Podawać z dowolnymi słodkimi dodatkami.