ßßß Cookit - przepis na Deser bananowo-karmelowy

Deser bananowo-karmelowy

nazwa

Wykonanie

Ostatni deser w słoiczkach przypadł do gustu bardzo wielu osobom, co niezmiernie mnie cieszy! :) Dzisiejszy przepis jest już setnym na blogu! :) Dlatego musiał być czymś słodkim. Równie obłędny jak poprzedni - deser bananowo-karmelowy. Podobny widziałem kiedyś na Zszywce, zainspirował mnie do zrobienia swojej wersji, Serdecznie zapraszam! :)
Ilość: ok. 3-4 szklanki
Poziom trudności: łatwy
Czas wykonywania: ok 20 minut + czas przygotowania sosu karmelowego
Składniki:
- ok. 150g herbatników typu Petit Beurre
- budyń waniliowy
- 500ml mleka
- 2 banany
- 350ml śmietanki 30%
- cukier puder
Sos karmelowy:
- 100g cukru
- 40g masła
- 60ml śmietanki
- szyczpta soli
Wykonanie:
Całość najlepiej zacząć od przygotowania sosu karmelowego.
Cukier wysypujemy równomiernie do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzamy do skarmelizowania. Zajmuje to około 10 minut. Karmelu nie mieszamy, delikatnie potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się topił. Warto uważać jednak, by go nie przypalić! Gdy cukier będzie dokładnie rozpuszczony i zacznie nabierać brązowego koloru dorzucamy do niego pokrojone na kawałki masło i bardzo energicznie mieszamy trzepaczką. Ściągamy z ognia i cały czas szybko mieszając dolewamy kremówkę. Gotowy sos pozostawiamy do ostudzenia.
Herbatniki przekładamy do naczynia blendera i krótko rozdrabniamy. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego pod koniec 2 łyżki sosu karmelowego. Śmietanę ubijamy na sztywno z połową łyżki cukru pudru. Na dno szklanek przekładamy 1,5 łyżki zmielonych herbatników, 2 łyżki budyniu, pokrojone na plasterki banany, 1,5 łyżki ubitej śmietany. Polewamy łyżką sosu karmelowego i czynności powtarzamy do zakończenia składników. Deser chłodzimy przed podaniem w lodówce.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.cookuj.pl/2015/04/deser-bananowo-karmelowy.html