Wykonanie
Ostatni deser w słoiczkach przypadł do gustu bardzo wielu osobom, co niezmiernie mnie cieszy! :) Dzisiejszy przepis jest już setnym na blogu! :) Dlatego musiał być czymś słodkim. Równie obłędny jak poprzedni - deser
bananowo-karmelowy. Podobny widziałem kiedyś na Zszywce, zainspirował mnie do zrobienia swojej wersji, Serdecznie zapraszam! :)Ilość: ok. 3-4 szklankiPoziom trudności: łatwyCzas wykonywania: ok 20 minut + czas przygotowania
sosu karmelowegoSkładniki:- ok. 150g
herbatników typu
Petit Beurre-
budyń waniliowy- 500ml
mleka- 2
banany- 350ml
śmietanki 30%-
cukier puderSos karmelowy:- 100g
cukru- 40g
masła- 60ml
śmietanki- szyczpta
soliWykonanie:Całość najlepiej zacząć od przygotowania
sosu karmelowego.
Cukier wysypujemy równomiernie do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzamy do skarmelizowania. Zajmuje to około 10 minut. Karmelu nie mieszamy, delikatnie potrząsamy garnkiem, aby
cukier równomiernie się topił. Warto uważać jednak, by go nie przypalić! Gdy
cukier będzie dokładnie rozpuszczony i zacznie nabierać brązowego koloru dorzucamy do niego pokrojone na kawałki
masło i bardzo energicznie mieszamy trzepaczką. Ściągamy z ognia i cały czas szybko mieszając dolewamy kremówkę. Gotowy sos pozostawiamy do ostudzenia.
Herbatniki przekładamy do naczynia blendera i krótko rozdrabniamy.
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego pod koniec 2 łyżki
sosu karmelowego.
Śmietanę ubijamy na sztywno z połową łyżki
cukru pudru. Na dno szklanek przekładamy 1,5 łyżki zmielonych
herbatników, 2 łyżki budyniu, pokrojone na plasterki
banany, 1,5 łyżki ubitej
śmietany. Polewamy łyżką
sosu karmelowego i czynności powtarzamy do zakończenia składników. Deser chłodzimy przed podaniem w lodówce.Smacznego! :)