ßßß
Składniki na 2 porcje:2 jaja150 g śmietany 30%160 g kawałków ananasa w syropie2 łyżeczki cukru pudru1 pełna łyżka masłaszczypta soliSposób przygotowania:Śmietanę ubić na sztywno, dodać 2 łyżeczki cukru pudru i wymieszać.Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić białka na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, dodać żółtka i jeszcze przez pewien czas miksować wszystko razem.Na patelni rozgrzać masło a następnie rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni. Nałożyć jajka za pomocą łyżki i smażyć na wolnym ogniu przez około 4-5 minut.Następnie przerzucić omlet na drugą stronę, najlepiej za pomocą dwóch drewnianych łopatek, smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.Omlet przełożyć na talerz i poczekać chwilę aż przestygnie, nałożyć bitą śmietanę i odsączone z syropu kawałki ananasa.