Wykonanie
Składniki na 2 porcje:2
jaja150 g
śmietany 30%160 g kawałków
ananasa w syropie2 łyżeczki
cukru pudru1 pełna łyżka
masłaszczypta
soliSposób przygotowania:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać 2 łyżeczki
cukru pudru i wymieszać.
Białka oddzielić od
żółtek, następnie ubić
białka na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, dodać
żółtka i jeszcze przez pewien czas miksować wszystko razem.Na patelni rozgrzać
masło a następnie rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni. Nałożyć
jajka za pomocą łyżki i smażyć na wolnym ogniu przez około 4-5 minut.Następnie przerzucić omlet na drugą stronę, najlepiej za pomocą dwóch drewnianych
łopatek, smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.Omlet przełożyć na talerz i poczekać chwilę aż przestygnie, nałożyć
bitą śmietanę i odsączone z
syropu kawałki
ananasa.