Wykonanie
Składniki na 1 porcję:4
jajka2 łyżki stołowe
masła60 g
chudego sera twarogowego3-4 łyżki posiekanego
szczypiorkuestragon suszonysól do smakupierz do smakuSposób przygotowania:
Białka oddzielić od
żółtek, następnie ubić
białka na sztywną pianę za pomocą miksera.
Żółtka miksować przez chwilę aż powstanie puszysta masa,
białka połączyć z
żółtkami delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera lub za pomocą drewnianej łyżki. Dodać szczyptę
soli i odstawić.
Szczypiorek pokroić na drobno.
Ser biały pokruszyć do oddzielnego naczynia i wymieszać ze
szczypiorkiem. Doprawić
pieprzem i
solą do smaku.Na rozgrzanej patelni o wymiarach około 20 x 20 roztopić
masło, po czym wlać ubite
jajka rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni. Gdy omlet będzie już lekko zarumieniony należy zdjąć patelnię z ogniaa następnie nałożyć delikatnie na wierzch omletu wymieszany
ser biały ze
szczypiorkiem. Złożyć omlet na pół i jeszcze przez chwilę smażyć na patelni na małym ogniu.