04 Lutego 2014 Gotowanie ze stylemBułeczki z ciasta francuskiego z dodatkiem sera z niebieską pleśnią to doskonały pomysł na smaczną przekąskę podawaną na ciepło. Zamiast sera lazur możemy wykorzystać inny ser pleśniowy np. gorgonzolę bądź roquefort. Bułeczki możemy upiec także stosując ciasto filo, które w dosłownym znaczeniu oznacza z greckiego „placki z serem”.Buleczki z ciasta francuskiego z serem z niebieską pleśnią podawane na ciepłoSkładniki na 7 bułeczek :200 g sera lazur z niebieską pleśnią100 g twarożku ziołowego1 jajko400 g mrożonego ciasta francuskiegopieprz do smakuSposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.Ser lazur pokruszyć do naczynia, dodać pieprz i dokładnie wymieszać.Z ciasta francuskiego wycinać 7-8 centymetrowe krążki za pomocą dna szklanki bądź filiżanki. Ciasto rozwałkować, aż do całkowitego zużycia.Ser ułożyć na jednym krążku, a następnie przykryć go drugim krążkiem zlepiając brzegi. Ciasto na wierzchu delikatnie naciąć i posmarować roztrzepanym jajkiem.Bułeczki wstawić do piekarnika, piec 10-14 minut, aż się zarumienią.Podawać na ciepło jako przystawkę, najlepiej z dodatkiem czerwonego wina wytrawnego.