Wykonanie
Dzień dobry!Carbonarę przygotowuję przynajmniej raz w miesiącu, a czasem i częściej jeśli najdzie nas większa ochota. A po przygotowaniu jej zawsze zostają
białka, z którymi później nie wiadomo co zrobić :-). Oczywiście można je od razu zamrozić. Można również przygotować z nich pavlovą, można też zrobić małe
bezy czy kokosanki, a nawet babkę
białkową. A można też je wykorzystać bardzo szybko na pożywne śniadanie na słodko jakim bez wątpienia jest omlet z karmelizowanymi
jabłkami.
Składniki:3
białkaszczypta
soli2 łyżki
mąki pszennej (opcjonalnie)1
jabłko łąckie1 łyżka
mioduodrobina
masła1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną
soli. Na koniec dodajemy do nich
mąkę i delikatnie mieszamy.Z
jabłka usuwamy gniazdo nasienne, następnie
owoc kroimy w średnią kostkę.Na rozgrzaną patelnię nakładamy odrobinę
masła, a następnie
białko na omlet. Smażymy na rumiano z obu stron. Następnie omlet układamy na desce i kroimy w kostkę zbliżoną do
jabłek.Na patelnię nakładamy kolejną małą porcję
masła,
miód i
jabłka. Smażymy aż się lekko skarmelizują i zmiękną. Na koniec dodajemy
cynamon.Pokrojony omlet nakładamy na talerz, a na nim układamy
jabłka oraz polewamy sosem, który powstał w czasie podsmażania.
Smacznego!