Wykonanie
Ten mus może być wszystkim, czym zechcemy: smarowidłem do
pieczywa, deserem, dodatkiem do owsianki lub wspaniałym nadzieniem do tarty. Łączy w sobie bogate odżywczo składniki oraz niesamowity, kremowy smak. Mamy B-karoten i cenne kwasy tłuszczowe. I przede wszystkim: rzecz dla każdego smakosza najważniejsza, czyli smak, nie została w tym przepisie pominięta.

Składniki (dla 4 osób)1 średnia
dynia (około 1,3 kg przed obraniem)100 g
migdałów bez skórki3/4 szklanki
mleka kokosowego lub innego roślinnego1 łyżka
miodu (niekoniecznie)


Przygotowanie
Dynię umyć, wydrążyć i obrać, jeśli skórka jest twarda. Pokroić w ostkę i włożyć do garnka. Wlać
mleko kokosowe i gotować
dynię do miękkości. Jeśli jest zbyt sucha i płyn odparowuje zbyt szybko, można dodać odrobinę
mleka roślinnego lub
wody. Gdy
dynia zacznie się rozpadać dodać zmielone w młynku na pastę
migdały. Wymieszać i zmiksować. Można dodać łyżkę
miodu, jeżeli mus jest za mało słodki.