Wykonanie

Składniki na 4 porcje:200 g
białej czekolady (2 tabliczki)80 ml
mleka200 g
śmietanki 36%2 łyżeczki
cukru z
wanilią2
białka – przed rozbiciem jaj spażamy je w gorącej wodzie!100 g
czekolady deserowejkilka
płatków migdałowych do dekoracjiSposób przygotowania:1. Mus z
białej czekolady:


W rondlu umieścić
biała czekoladę oraz
mleko i delikatnie podgrzać, aż do rozpuszczenia, po czym zamieszać. Odstawić do ostygnięcia.


W oddzielnej misce ubić
śmietankę z
wanilią, aż powstanie piana. W innej, misce ubić
białka, aż będą sztywne, ale nie suche. Następnie masę z
białą czekoladą dodac do ubitej
śmietanki i delikatnie wymieszać, po czym dodać
białka. Mus rozłożyć do 4 szklanych pucharków, przykryć folia spożywczą i pozostawić w lodówce na około 8 godzin, aż do stężenia.2. Wierzch z
czekolady deserowej:Roztopić
czekoladę deserową i ostudzić, po czym polać nią mus i ułożyć
migdały. Odstawić, aby
czekolada lekko stwardniała i można zajadać!!!

SmacznegoZapraszam na inne
czekoladowe dobrociKliknij na zdjęcia i poznaj przepis: