ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy raj

Czekoladowy raj

nazwa

Wykonanie

Składniki na 4 porcje:
200 g białej czekolady (2 tabliczki)
80 ml mleka
200 g śmietanki 36%
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 białka – przed rozbiciem jaj spażamy je w gorącej wodzie!
100 g czekolady deserowej
kilka płatków migdałowych do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Mus z białej czekolady:
W rondlu umieścić biała czekoladę oraz mleko i delikatnie podgrzać, aż do rozpuszczenia, po czym zamieszać. Odstawić do ostygnięcia.
W oddzielnej misce ubić śmietankę z wanilią, aż powstanie piana. W innej, misce ubić białka, aż będą sztywne, ale nie suche. Następnie masę z białą czekoladą dodac do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszać, po czym dodać białka. Mus rozłożyć do 4 szklanych pucharków, przykryć folia spożywczą i pozostawić w lodówce na około 8 godzin, aż do stężenia.
2. Wierzch z czekolady deserowej:
Roztopić czekoladę deserową i ostudzić, po czym polać nią mus i ułożyć migdały. Odstawić, aby czekolada lekko stwardniała i można zajadać!!!
Smacznego
Zapraszam na inne czekoladowe dobroci
Kliknij na zdjęcia i poznaj przepis:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/male-co-nieco/mus-z-bialej-czekolady-z-dodatkiem-wanilii