Wykonanie
Risotto to danie, z którego słyną północne Włochy. Jak sama nazwa wskazuje (riso po włosku znaczy "
ryż"), podstawowym składnikiem risotta jest
ryż.
Ryż musi zostać odpowiednio przygotowany, gdyż właściwa konsystencja to zasadnicza cecha tego dania. Ziarenka mają w środku pozostać jędrne i nie posklejane, a razem ma je połączyć kremowy sos, który powstaje w trakcie powolnego gotowania
ryżu w
bulionie.Pozostałe składniki risotta w dużej mierze zależą od fantazji gotującego.Risotto podaje się pomiędzy przystawką a głównym daniem mięsnym lub rybnym.Uwaga: Do risotta potrzebny jest odpowiedni gatunek
ryżu. Najlepiej nadają się następujące odmiany
ryżu: vialone nano, carnaroli lub arborio (tę ostatnią można kupić w Polsce). Nie należy płukać
ryżu przed gotowaniem, bo usunie się w ten sposób
skrobię, niezbędną do uzyskania sosu.Więcej możesz się dowiedzieć z artykułu Agnieszki Kręglickiej o risotto .Wypróbuj także nasze smaczne przepisy:Risotto ze
szparagamiRisotto alla milaneseRisotto z
grzybami Roberta Makłowicza