Wykonanie
To pyszne, idealnie gładkie, smoothie piłam jakiś czas temu w indyjskiej restauracji. Postanowiłam zrobić domową, wegańską wersję - z
mlekiem roślinnym (w tradycyjnym
mango lassi jest
jogurt naturalny oraz
woda lub
mleko).Lubię
mango pod każdą postacią. Gdy jest w promocji, kupuję więcej, obieram, kroję na kawałki i zamrażam, a później, w zależności od potrzeby, dodaję do koktajli.Wersja z zamrożonym
mango będzie idealna latem, zaś ze świeżym - zimą. Kto jeszcze nigdy nie robił takiego koktajlu, zachęcam :).1/2 dużego
mango1 plasterek
cytryny bez skóry1/2-1 szklanka
mleka migdałowego niesłodzonego (lub innego roślinnego)opcjonalnie 1 łyżeczka
ksylitolu (lub
syropu daktylowego, itp.)
Owoce przełóż do blendera.Dolej pół szklanki
mleka . Jeśli lubisz słodkie koktajle, dodaj dowolne słodzidło.Dokładnie zmiksuj .Uzupełnij
mlekiem, a by uzyskać pożądaną konsystencję i miksuj jeszcze przez chwilę.