Wykonanie
Wspominałam juz kiedyś, że jestem niepoprawną miłośniczką
herbaty, więc wszelkie przepisy na wypieki z jej udziałem, wzbudzają u mnie chęć natychmiastowego wypróbowania. Nie inaczej było tym razem. Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z książeczki wydawnictwa Pascal pt. "
Herbata" . Połączenie
miodu i
goździków z mocnym naparem herbacianym wydało mi się bardzo interesujące. A jaki był efekt? Powstało ciasto o specyficznym, ekstremalnie
miodowym smaku, z zaskakująco słabo wyczuwalnym zapachem
goździków. Następnym razem z pewnością wprowadzę pewne modyfikacje. Zwiększę liczbę
goździków, a także dodam inne
korzenne przyprawy. Świetnym pomysłem byłoby przełożenie miodownika mało słodkim kremem lub po prostu kwaskowymi powidłami.
Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:300g naturalnego płynnego
miodu550g
mąki pszennej60g
masła1
jajo120g
cukru - dałam połowę tej porcji2/3 szklanki mocnej esencji herbacianej15 zmielonych
goździków1 łyżeczka
sody oczyszczonejWykonanie:Do płynnego
miodu wlewamy rozpuszczone
masło, dodajemy
cukier,
jajko,
herbatę,
goździki i wyrabiamy na jednolitą masę. Wsypujemy
mąkę przesianą z
sodą i dalej wyrabiamy. Formę smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200C.
Życzę Wam smacznego! :-)