ßßß Cookit - przepis na JABŁKA PIECZONE Z DŻEMEM I KRUSZONKĄ

JABŁKA PIECZONE Z DŻEMEM I KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Jabłka zapiekane to smaczna i szybka, słodka przekąska. Podane z lodami rewelacyjnie smakują. Zapiekałam je z dżemem wiśniowym i kruszonką, co sprawiało że jabłka wyszły bardzo smaczne.
SKŁADNIKI :
4-5 dużych jabłek
dżem wiśniowy
100 g cukru
100 g masła
200 g mąki
folia aluminiowa
Jabłka przecinamy na równe połówki, środek wydrążamy łyżeczką tak aby nie zostało w środku gniazd nasiennych. Do każdej połówki nakładamy po 1 łyżeczce dżemu.
Z mąki cukru i masła robimy kruszonkę którą posypujemy połówki jabłek.
Jabłka umieszczamy (każde osobno) na foli aluminiowej i lekko zawijamy. Pieczemy na blaszce w nagrzanym piekarniku do 190 * C około 20-25 minut.
Jabłka wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu. Jeszcze ciepłe podajemy z gałką lodów waniliowych. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/08/jabka-pieczone-z-dzemem-i-kruszonka.html