Wykonanie
Jabłka zapiekane to smaczna i szybka, słodka przekąska. Podane z
lodami rewelacyjnie smakują. Zapiekałam je z
dżemem wiśniowym i kruszonką, co sprawiało że
jabłka wyszły bardzo smaczne.

SKŁADNIKI :4-5 dużych
jabłekdżem wiśniowy100 g
cukru100 g
masła200 g
mąkifolia aluminiowa
Jabłka przecinamy na równe połówki, środek wydrążamy łyżeczką tak aby nie zostało w środku gniazd nasiennych. Do każdej połówki nakładamy po 1 łyżeczce
dżemu.Z
mąki cukru i
masła robimy kruszonkę którą posypujemy połówki
jabłek.
Jabłka umieszczamy (każde osobno) na foli aluminiowej i lekko zawijamy. Pieczemy na blaszce w nagrzanym piekarniku do 190 * C około 20-25 minut.
Jabłka wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu. Jeszcze ciepłe podajemy z gałką
lodów waniliowych. Smacznego.

