ßßß Cookit - przepis na Kawowy chlebek w karmelu

Kawowy chlebek w karmelu

nazwa

Wykonanie

Dwie miłośniczki kawy i dobrych wypieków. Po wspólnych wariacjach na temat mąki kukurydzianej nadszedł czas na uwzględnienie chyba jednego z ulubionych smaków - kawy.
Przepis wyszukany na włoskiej stronie prezentował się tak apetycznie, że mimo wszelkich trudności związanych z właściwym przetłumaczeniem przepisu po prostu trzeba było go upiec!
Efekt? Nie napiszę, że cudowny tylko w mojej opinii - ciastem poczęstowałam mamę i kilku znajomych, podobnie uczyniła też Angie. Wszyscy ze smakiem zajadali, kawałek znikał po kawałku. Trudno się dziwić - wyrośnięte, słodkie, lekko kawowe ciasto z karmelem - jakżeby inaczej - z subtelnym posmakiem kawy. To nie mogło się nie udać, to nie mogło nie smakować. Z radością prezentuję przepis, który jest chyba prawdziwym dowodem na moje pogodzenie z drożdżowymi wypiekami, a także na to, że wspólne pieczenie - nawet na odległość - przynosi wspaniałe rezultaty. :)
- 320g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 160g cukru brązowego
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 100g masła
- 250ml naparu kawowego
- szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy żółtka z cukrem, a następnie dodajemy masło w temperaturze pokojowej. Miksujemy do utworzenia jednolitej masy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę i drożdże, a następnie dodajemy je do masy jajeczno-maślanej i dolewamy zimny napar kawy. Miksujemy wszystkie składniki. Do białek dodajemy sól, a następnie ubijamy je na sztywną pianę, którą dodajemy delikatnie do ciasta i mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy godzinę. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia. W międzyczasie robimy karmel
- 65g cukru brązowego
- 125ml śmietanki 30%
- 50ml wrzątku
- 1/3 łyżeczki kawy
Kawę zalewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie zimna, łączymy ją z kremówką.Cukier podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, dopóki się nie rozpuści, a następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do zgęstnienia. Gotowym karmelem polewamy ostudzone ciasto.
Inspiracja
Słodkiej soboty!
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/10/455-saturday-sodka-rozpusta-w-wersji.html