Jeśli masz już dość gotowanych ziemniaków i purée, wypróbuj zapiekankę ziemniaczaną (Potatisgratäng). Jest pyszna idealnie pasuje do mięs. Rozsmakuj się. Polecam. Przepis jest szwedzki, trochę zmodyfikowany przeze mnie.Składniki :(8 porcji)15 ziemniaków1 cebula3 dl = 300ml śmietany 36%1 szklanka mlek a lub więcejpieprz, sólser żółtyObierz ziemniaki, pokrój w małe plasterki lub użyj robota kuchennego. Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Posmaruj formę tłuszczem. Połóż połowę ziemniaków, posyp cebulą, przykryj kolejną warstwą ziemniaków. Posyp solą i pieprzem. Całość pol ej śmietan ą i mlek iem . W ażne, żeby cał a warstwa ziemniaków była przykryta . Posyp żółtym serem. Piecz w 200°C ok 45- 50 min.