Wykonanie
Pierniczki, które widzicie na zdjęciu zrobiła.... 7-letnia Emilka, córka naszych przyjaciół. Pomoc ze strony mamy Emilki ograniczała się do roztopienia
masła i włożenia
ciastek do piekarnika.Wniosek z tego jeden - dla chcącego nic trudnego, nawet jeśli się ma tylko 7 lat :)Składniki - ilość na około 40 pierniczków0,5 kg
mąki pszennej0,5 szklanki
miodu (każdy będzie dobry z wyjątkiem
miodu spadziowego)1/3 szklanki
brązowego cukru (można zastąpić
białym)125 g mała1
jajko1 czubata łyżka
przyprawy do piernika lub
przyprawy piernikowej z tego przepisułyżka stołowa
sody oczyszczonejPrzygotowanie
Masło roztopić na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Dodać
miód,
cukier,
przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do schłodzonej masy dodawać stopniowo
mąkę wymieszaną z
sodą oczyszczoną, a na końcu
jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki.
Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po upieczeniu pierniczki można polukrować i ozdobić posypką lub opruszyć
cukrem pudrem.Pierniczki zaraz po upieczeniu są dość twarde, miękną dopiero po kilku dniach.Warto zrobić większą porcję tych
miodowych słodkości, ponieważ można je przechowywać nawet kilka tygodni.