ßßß
Kruche maślane ciasteczka z lekko cytrynową nutą. Szybkie i proste. Ja robiłam je maszynką do ciastek (z Lidla) i sprawdziała się rewelacyjnie. Przepis na te ciasteczka pochodzą ze strony "mojewypieki". Mogą poleżeć w szczelnie zamkniętym pojemniku 2 tyg.Składniki na 3 blachy ciasteczek:225 g masła w temperaturze pokojowej2/3 szklanki cukru290 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 duże żółtka1 łyżeczka aromatu waniliowego1/2 łyżeczki aromatu migdałowegoskórka otarta z 1 cytryny (cytrynę wcześniej parzymy)Wykonanie:Masło z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę.Następnie cały czas ucierając dodać sól, żółtka, aromaty i skórkę z cytryny (uwaga tylko żółtą część , biała jest gorzka). Wsypać mąkę i wyrobić na gładkie cisto.Masę nałożyć do maszynki do ciastek (ewentualnie do rękawa cukierniczego). Powyciskać wzorki na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 C 12-15 min. Wystudzić ciasteczka na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.Smacznego