Wykonanie
Uwielbiam kokosanki , zwłaszcza te
pina colada z
ananasem. Na święta robię ogrom
ciasteczek różnego rodzaju nie bawię się zbytnio w ich dekoracje mają być pyszne a nie mulić od
słodyczy ozdób. Można je piec bez oblatów - jeżeli już chcecie ciężko je dostać w sklepach, warto zakupić je na internecie.
Składniki :
Kokosowe:opłatki do pieczenia około 13 sztuk o śr. 4 cm1
białkoszczypta
solipół łyżeczki
soku z cytryny25 g
cukru kryształu25 g
cukru pudru75 g
kokosuKokosowe z
ananasem:opłatki 13 sztuk śr. 4 cm1
białkoszczypta
solipól łyżeczki
soku z limonki25 g
cukru kryształu25 g
cukru pudru75 g
kokosu25 g suszonego
ananasaOpis wykonania :1. Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim opłatki.2.
Białko ubijamy na sztywno z
solą, dodajemy
cukier i
sok z cytryny i ubijamy tak długo, aż
cukier całkowicie się rozpuści.3.
Cukier puder mieszamy z
kokosem i ostrożnie dodajemy do ubitych
białek delikatnie mieszając. Masę rozłożyć na opłatkach.4. Wsadzamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 50 C, kokosanki mają się suszyć nie piec. Po 15 minutach wyjmujemy układamy na kratce by wystygły. Z zewnątrz powinny być twarde w środku mięciutkie.5. Z
ananasem robimy tak samo dodając
ananasa drobno pokrojonego na samym końcu, te piekłam w 100 C około 12 minut by łatwiej było je rozróżnić nie wszyscy u mnie lubią
ananasa ;).6. Zdobimy rozpuszczoną
gorzką czekoladą :).
źródło Pieczenie jest łatwe wydawnictwa Reader's DigestJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy