Wykonanie
            Alergie... jesteśmy ofiarami żywności przetworzonej, pestycydów, chemii w pożywieniu i w otoczeniu. Kiedy u córki zaczęły pojawiać się wysypki skórne, zaczęłam dużo czytać na temat kuchni bezglutenowej. Postanowiłam ograniczyć jej gluten, zrezygnowałam z podawania jej 
chleba i o dziwo uczulenie ustąpiło. Zanim zrobimy testy...terminy oczywiście... to muszę ją jakoś ratować. Postanowiłam dotrzymać dziecku towarzystwa i od 2 tygodni dzielnie się trzymamy bez 
chleba. Myślałam już o upieczeniu 
chlebka bezglutenowego ale jak na razie nawet nam go nie brakuje, aż 
dziwne. W moich poszukiwaniach n atknęłam się na blog Pani Bożeny Przyjemskiej Niebezpieczne Zboża . Tam też znalazłam świetny zamiennik 
mąki - posypka uniwersalna, który już wykorzystałam do upieczenia szarlotki sypanej. Jestem pod wrażeniem. Ciasto wyszło przepyszne (przepis niebawem), a tym czasem prezentuję mieszankę według przepisu Pani Bożeny.

Składniki:1 szklanka zmielonego 
siemienia lnianego2/3 szklanki zmielonego 
słonecznika1/3 szklanki zmielonych 
orzechów włoskich (w oryginale laskowe lub 
migdały)

Składniki wymieszać ze sobą i używać do ciast i 
chlebów zamiast 
mąki. Siemię i 
słonecznik można zmielić w młynku do 
kawy, natomiast 
orzechy osobno w młynku do 
orzechów. Uwaga 
orzechy włoskie również mogą uczulać można je zastąpić 
migdałami.Kochani, życzę zdrowia :)