Wykonanie
Lubicie rurki ptysiowe? Ja uwielbiam. Nie kupuję ich, bo pochłonę każdą ilość, ale kiedyś pokusiłam się o ich zrobienie i... zniknęły jeszcze szybciej niż te sklepowe!Składniki:szklanka
wody1/2 kostki
masła1 szklanka
mąki pszennej4 całe
jajaszczypta
soliDodatkowo:
brązowy cukier,
czekolada,
dżem czy co dusza zapragnie :)W garnku zagotowujemy
wodę z
masłem i szczyptą
soli. Do gotującego się płynu dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, tak, aby
mąka się nie przypaliła, a ciasto nie miało grudek. Ciasto jest gotowe, gdy podczas mieszania odchodzi od ścianek garnka.Masę odstawiamy do ostygnięcia.Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1
jajku i miksujemy. Masa ma być gładka.Ciasto przekładamy do worka cukierniczego zakończonego tylką (bez tylki też wyjdą). Wyciskać paski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posypać grubym
brązowym cukrem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.Wystudzić i... smacznego :)Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia „Kuchnia polska”