Wykonanie
Maszynę do
lodów lata temu kupiłam do domu rodzinnego, gdy jeszcze mieszkałam z rodzicami. Użyłam jej może 2
razy i poszła w odstawkę.Teraz, po paru latach zaczęłam znowu doceniać domowe
lody dzięki mojej koleżance - Karolinie (Karola, dziękuję!!), która sprezentowała mi maszynę, z której obecnie korzystam. Co prawda maszyna jeździła ze mną jakieś 3 tygodnie w bagażniku samochodu, ale obecnie zajmuje miejsce na Polce w kuchni :)Przepis na
lody waniliowe opiera się na przepisie na francuską bazę do
lodów, która pokazała się w magazynie Kuchnia jakieś 2 lub 3 miesiące temu.

Składniki:250 ml
mleka 3,2%250 ml
śmietany kremówkiziarenka z 1
laski wanilii2 łyżeczki
aromatu waniliowego5
żółtek1/3 szklanki
cukru (w przepisie było 130-150 g, ale ja dodałam ok. 80 g, bo za pierwszym podejściem baza wyszła mi za słodka)250 ml mocno zamrożonej
śmietany kremówkiziarenka z 1
laski wanilii250 ml
mleka i 250 ml
śmietanki podgrzewamy z ziarnami z 1
laski wanilii i
aromatem waniliowym. Wszystkie składniki muszą sie dokładnie połączyć i wymieszać. Podgrzewamy około 10 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy na 1-3 godziny.Z 5
żółtek ubijamy kogiel-
mogel. Wcześniej odstawioną mieszankę z
mleka i
śmietanki z
wanilia ponownie podgrzewamy, przecedzamy przez sito i wciąż ciepłą dodajemy do ubitych
żółtek. Całość przelewamy do rondelka i mieszamy aż mieszanka zacznie gęstnieć i osadzać na łyżce - należy tył uważać, żeby masa nie zagotowała się i nie przypaliła. Do całości dodajemy bardzo zimną kremowkę i ziarna
wanilii, studzimy i wstawiamy do lodówki. Jak masa dobrze sie schłodzi - przelewamy do maszynki ze zmrożonym chłodziwem i postępujemy zgodnie z instrukcją maszynki.Smacznego :)P.S. Gałka bądź dwie
lodów dodanych do
kawy smakuje wy-bor-nie i cudownie koi w nawet największy upał! ;)



