Serowe kuleczki, co tu dużo pisać, kuleczki na słodko, elegancko i naturalnie a to za sprawą gorzkiej czekolady, sezamu i orzechów ale czy tylko ?Składniki na ok 30 kuleczek:opakowanie serka mascarpone (250gr)200 gr twarożku półtłustego lub chudego4-5 kostek gorzkiej czekolady5-6 łyżek sezamu naturalnego7-8 orzechów włoskichopakowanie 50 gr anchois ( anszua )7-8 sztuk morelikilka plasterków polędwicy łososiowej wieprzowejsól do smakuPrzygotowanie :Oba sery dobrze zmieszaj ze sobą dopraw odrobiną soli do smaku i odstaw do lodówki.Gorzką czekoladę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, orzechy wyłuskaj i drobno posiekaj nożem, sezam upraż na patelni - jakiejś starej patelni każdy chyba ma taką :)Fileciki anchois ( czyt. anszu'a ) zwiń w oczko i przekłuj wykałaczką, polędwicę poskładaj w ozdobne falbanki i również nadziej na wykałaczki. Podobne z morelą - ukośne cięcie i na wykałaczki.Wyjmij ser, uformuj nieduże kuleczki i po równo obtocz w orzechach, czekoladzie i sezamie.Udekoruj przygotowanymi wykałaczkami i od razu podaj do stołu.Rada :Morela pasuje do czekoladyAnchois świetnie zgrywa się z orzechamiA polędwiczka z prażonym sezamemSmacznego :)