Wykonanie
1/2 szklanki
piwa2 szklanki
mąki250 g
masła lub
margarynydodatkowo w wariancie na słodko:
cukier waniliowycukier puder do posypanianadzienie: w zasadzie może być dowolne - u mnie tym razem w tej roli wystąpiły powidła i
orzechy włoskie.Na stolnicę usypujemy
mąkę (i
cukier waniliowy jeśli robimy rogaliki ze słodkim nadzieniem), robimy dołeczek i ostrożnie wlewamy rozpuszczony i ostudzony tłuszcz razem z
piwem. Zagniatamy ciasto i wstawiamy zawinięte w woreczku foliowym do lodówki (najlepiej na całą noc).Po leżakowaniu w lodówce wyjmujemy ciasto i wałkujemy. Wycinamy trójkąty i na szerszym końcu układamy nadzienie. Zawijamy zgrabne rogaliki i układamy na blasze. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.