Wykonanie

Klasyk sam w sobie. Przysmak naszych mam i babć. Idąc tropem smaków dzieciństwa na Nowy rok przygotowałam pyszny sernik na zimno z kryształami z
galaretek.

Na blachę 32 x 35 cm:- 1 kg
sera trzykrotnie mielonego ( może być wiaderkowe )- 500 ml
śmietanki 30 %- 2
żółte galaretki- 2 pełne łyżki
żelatyny- 3 łyżki
cukruKryształki:- 1
czerwona galaretka- 1
żółta galaretka- 1
zielona galaretka
Każdą z
galaretek na kryształki rozpuszczamy w 0,5 szklanki
wody. Wylewamy osobno na głębokie talerze. Po ścięciu tniemy w kostkę.
Galaretki do masy serowej rozpuszczamy łącznie z
żelatyną w 1 szklance
wody. Studzimy.
Śmietankę ubijamy.
Ser ubijamy z
cukrem do jego rozpuszczenia. Następnie dolewamy do niego
galaretkę, Po połączeniu partiami należy do masy wmieszać ubitą
śmietankę i pociętą w kostkę
galaretkę. Czynności wykonujemy sprawnie - bo masa tężeje.Sernik wylewamy na wyłożoną folią spożywczą blaszkę. Pozostawiamy do stężenia. Podajemy ze świeżymi
owocami.Na wierzch można wylać kolejną
galaretkę wg własnych upodobań.