Owoce w czekoladzie to klasyka, która broni się sama. Dziś mam dla Was trzy propozycje, które naprawdę rozwalają na łopatki wiele kupnych słodyczy. Każdy łasuch będzie zadowolony z podobnego prezentu, można go podarować jako oficjalny upominek pojedynczo albo - zapakowane razem - jako sporą paczkę słodkości. Tak czy owak obiecuję, że obdarowywany będzie wniebowzięty. ;)Daktyle z solą morską► daktyle [ok. 100 g]► czekolada mleczna [tabliczka]► sól morska gruboziarnista [3-4 łyżeczki]Żurawina posypce kakaowej► żurawina [ok. 100 g]► czekolada mleczna [tabliczka]► kakao instant w proszku [pół szklanki]Śliwki z marcepanem► śliwki [ok. 100 g]► czekolada deserowa [tabliczka]► masa marcepanowa [ok. 100 g]Czekoladę do obtoczenia owoców należy zahartować. Najłatwiej zrobić to przez roztopienie 75% potrzebnej czekolady w kąpieli wodnej, zdjęcie jej z ognia i dorzucenie do niej reszty posiekanej czekolady. Zimna, nie stopiona czekolada ochłodzi czekoladową masę i zmieni jej strukturę. Zahartowana czekolada nie powinna roztapiać się w dłoniach po dotknięciu pralinki.Śliwki zawinąć w cienko rozwałkowany marcepan i obtoczyć w czekoladzie.Daktyle obtoczyć w czekoladzie i posypać gruboziarnistą solą morską.Owoce pozostawić do stężenia na papierze do pieczenia.Po kompletnym stężeniu czekolady można pakować.